Kvalitu pitné vody řeší naprostá většina Čechů. Velká část obyvatel rovněž zaměřuje svou pozornost na úspory pitné vody. Za vodu totiž můžete ušetřit stovky až tisíce korun ročně.
Průzkum
Kvalitu pitné vody řeší více než 92 % Čechů a pro 71,7 % z nich je důležité používat úsporné systémy, které omezují spotřebu vody. Obecně důležitost úspory vody vnímají více ženy (77,8 %) než muži (65 %), věk v tomto případě nehraje roli. Přes 40 % dotazovaných lidí mladších 30 let i starších 60 let se domnívá, že šetření vodou je potřeba.*
Tipy, jak ušetřit za vodu:
Zbytečné ztráty
Kontrolujte a opravujte kapající kohoutky, protékající vodovodní baterie, vyměňujte opotřebované těsnění, nenechte protékat WC. Kapající kohoutek vás může připravit o 20 l vody denně, protékající toaleta odplaví dvojnásobné množství.
Úsporné splachování toalety
Většina WC již nabízí možnost dvojího splachování nebo ukončení splachování. Využívejte úspornější splachování vždy, kdy je to možné. Lze také instalovat přímo úsporné toalety, které disponují výkonnějším splachováním s využitím menšího množství vody. Pravidelným používáním tzv. malého splachování, lze snížit spotřebu vody téměř o polovinu.
Plýtvání vodou
Nenechte vodu téct po celou dobu sprchování, mytí zubů, vlasů, oplachování nádobí či dalších věcí. Kohoutkem proteče až 15 litrů vody za minutu. Vhodné je také zkrátit dobu sprchování, ideálně pod 5 minut. Při sprchování zkráceném o minutu až dvě lze ušetřit až 600 litrů vody za měsíc. Kdo neodolá relaxaci ve vaně, nemusí si ji napouštět plnou. Při výběru vany, je dobré upřednostnit menší velikost, objem spotřebované vody pak může být až o 100 litrů nižší.
Úsporná zařízení
Mezi úsporná zařízení patří například perlátory u výtokových míst, úsporné sprchové hlavice či baterie. Perlátory fungují na principu mísení vody se vzduchem. Jejich výrobci udávají úsporu v řádu 40 - 70 % vody.
Plné spotřebiče
Myčku, pračku i sušičku plňte maximálně podle doporučení, využívejte programy šetřící spotřebu vody i elektřiny.
Voda v kuchyni
Nádobí myjte v myčce bez předmývání. Do varné konvice napouštějte jen tolik vody, kolik spotřebujete. Před vařením si vodu odměřte a potraviny vařte jen v takovém množství vody, které skutečně využijete. Vodu použitou na umývání ovoce a zeleniny, opláchnutí skleničky apod. zachytávejte a použijte posléze na zalévání květin.
*Podle průzkumu společnosti Resideo
Komentáře