Poradna_obrazek_canva.png
Katalog odpadů

Nakolik jsou gastropodniky ochotny servírovat kohoutkovou vodu

| zdroj: SmVaK Ostrava0

voda_pitna4
zdroj: SmVaK Ostrava

Po roční pauze způsobené pandemií vyráží do terénu Kohoutkoví inspektoři SmVaK, aby zjistili, nakolik jsou podniky v gastrooboru vstřícné při servírování kohoutkové vody. Certifikát Kohoutkového inspektora obdrželo v minulých letech 200 podniků ze zhruba 250 navštívených.

Kohoutkový inspektor SmVaK na sebe v letošním roce vzal podobu dvou vysokoškolských studentů, kteří vyjeli ++do regionu, aby ověřili, zda restaurace, kavárny, hotely a další občerstvovací zařízení nabízejí kohoutkovou vodu z veřejné vodovodní sítě a jak se situace v tomto ohledu během uplynulých dvou let změnila. Kromě nálepky Podáváme vodu z kohoutku vstřícní provozovatelé dostávají jako ocenění sadu džbánů a sklenic, do nichž mohou kvalitní pitnou vodu servírovat.

Inspektoři letos vyráží na své první výjezdy na Opavsko a Novojičínsko. Podávání kohoutkové vody – většinou za přiměřený poplatek zohledňující pracnost a náročnost dané služby stejně jako doplňky v podobě citrónu nebo máty v karafě vody – se stalo v regionu v uplynulých letech téměř samozřejmostí, když tuto službu nabízely více než tři čtvrtiny navštívených podniků.
Zajímavé bude během letošních výjezdů zjištění, jak s touto realitou zahýbalo několikaleté období poznamenané onemocněním COVID-19 a z něj vyplývajících restrikcí, které zasáhly gastrobor a sektor cestovního ruchu. Stejně tak bude zajímavé sledovat, kolik podniků po covidovém období již neobnovilo provoz a kolik z nich muselo koncept podnikání změnit s ohledem na nejistou ekonomickou situaci, vysokou inflaci a nárůst nákladů ve všech oblastech fungování.

SmVaK Ostrava odstartovaly projekt v létě 2015 a každý rok během léta inspektoři vyráží do terénu, aby zjistili, jak se situace v průběhu času mění. Celkem se do projektu zapojilo již více než 200 restaurací, kaváren, cukráren, občerstvovacích zařízení nebo hotelů.

„Podávání kohoutkové vody se postupně stalo v České republice a regionu, kde SmVaK Ostrava působí, běžnou praxí. Přibližujeme se vyspělým zemím. Negativních reakcí a odmítnutí s odůvodněním, že si majitelé nebo provozovatelé nepřejí, aby obsluha podávala zákazníkům vodu z kohoutku, se objevovalo při uplynulém ročníku akce výrazně méně často, než když jsme s projektem začínali. Trend se zdál v tomto ohledu nezpochybnitelný. Otázkou zůstává, co s ním udělaly roky ovlivněné pandemickými omezeními a současná situace v ekonomice charakteristická především vysokou mírou nejistoty a rostoucími náklady v oblasti mezd, energií, surovin a dalších nezbytných vstupů. Léto je ale v plném proudu, takže uvidíme, co inspektory letos v regionu čeká,“ říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Princip projektu spočívá v osobních návštěvách a rozhovorech s majiteli jednotlivých podniků. Vodárenská společnost chápe, že kohoutková voda nemusí být v podnicích poskytována bezplatně, protože s přípravou a servisem na stůl zákazníka je spojena řada úkonů a práce. Navíc voda jako nejcennější surovina má svou hodnotu. Proto není podmínkou pro ocenění to, aby dostávali návštěvníci kohoutkovou vodu zdarma.

Komentáře

  1. Tento článek zatím ještě nikdo neokomentoval.

Okomentovat

Partneři

Vodárenství
Sovak
Zdravá města
Wasten
JRK
SKS
Ecobat
Nadace Partnerství
Adapterra Awards
Teplárna ČB
EkoWATT
Solární asociace
AKU-BAT
I-tec
SmVaK Ostrava
Energie AG
Den malých obcí
Denios
PSAS
Rema
K-tech Komunální technika
Meva a.s.
EKO-KOM
ČEVAK
Povodí Vltavy
SRVO
Bert
ORGREZ