Tag: PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI

fruit-3928500_640

Aktuality / Odpady / 17. 6. 2025

Průzkum: Češi ročně vyhodí jídlo za tisíce. Nejčastěji plýtvají mladí, nejvíce peněz ztrácí čtyřicátníci

Češi vyhazují potraviny v hodnotě tisíců korun ročně. Nejčastěji plýtvá nejmladší generace ve věku 18-26 let, více než polovina z nich přiznává, že jídlo vyhazuje alespoň jednou týdně. Výrazně nižší je tento podíl u starších generací. Z finančního hlediska nejvíce plýtvají lidé mezi 36. a 44. rokem, kteří takto přijdou v průměru o více než 6 000 korun ročně.

20241123_150349

Aktuality / Odpady / 20. 3. 2025

Česká federace potravinových bank a ministerstva: Spojujeme síly proti hladu a plýtvání

Potravinové banky se opírají o spolupráci napříč veřejnou správou, obchodem, regiony i evropskými partnery. Efektivní spolupráce přináší pozitivní výsledky a přispívá k udržitelnější společnosti. V loňském roce shromáždily potravinové banky rekordních 16600 tun potravin, což představuje meziroční nárůst zachráněných potravin o 20 %.

spaghetti-6639970_640

Aktuality / Odpady / 8. 11. 2024

Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu. Hledá se řešení, jak toho docílit

Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami.

Partneři

Vodárenství
Sovak
Zdravá města
Wasten
JRK
Ecobat
Nadace Partnerství
Adapterra Awards
Teplárna ČB
EkoWATT
Solární asociace
AKU-BAT
I-tec
SmVaK Ostrava
Energie AG
Den malých obcí
Denios
PSAS
Rema
K-tech Komunální technika
EKO-KOM
ČEVAK
Povodí Vltavy
SRVO
ORGREZ
Nevajgluj
ZEVO Písek
Logo SKS
Meva
Bert