Tag: PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI

spaghetti-6639970_640

Aktuality / Odpady / 8. 11. 2024

Plýtvání potravinami by se do roku 2030 mělo snížit na polovinu. Hledá se řešení, jak toho docílit

Nová směrnice o odpadech Evropského parlamentu a Rady bude po státech EU požadovat, aby snížily do roku 2030 plýtvání potravinami ve všech článcích potravinového řetězce na polovinu. Proto Food Waste Institut sídlící na Mendelově univerzitě v Brně pozval ke kulatému stolu zástupce maloobchodních řetězců, aby spolu sdíleli své zkušenosti a náměty, co dělají proti plýtvání potravinami.

Obce a bioodpad_úvodní foto (4)

Odpady / Publicistika / 24. 10. 2024

Obce a bioodpad X.: Předcházení vzniku bioodpadu

Z hlediska hierarchie nakládání s odpady je předcházení jejich vzniku nejdůležitějším krokem a zároveň i nejlevnějším způsobem, jakým můžeme odpady řešit, protože nám odpadají náklady na jejich zpracování. Platí to i v případě biologicky rozložitelných odpadů.

pexels-shvetsa-3645591

Aktuality / Odpady / 28. 9. 2024

Jak je na tom generace Z s plýtváním potravinami?

Generace Z, tedy lidé narozeni mezi lety 1995 a 2010, plýtvá potravinami dle svých odhadů více než generace předchozí, celkem 43,4 gramů na osobu za den. Téměř o polovinu méně pak vyplýtvají tito mladí lidé, pokud bydlí s rodiči.

foodwaste

Odpady / Publicistika / 30. 3. 2024

Jídlem nejčastěji plýtvají mladí lidé, neplánují si nákupy

Pečivo, ovoce a zelenina nebo uvařené jídlo – to jsou potraviny, které nejčastěji končí v odpadkových koších Čechů. Nejméně šetrní jsou pak co se jídla týká lidé do 29 let, snaha potraviny beze zbytku využít výrazně roste s věkem, více než polovina starších 50 let potraviny nevyhazuje nikdy.

Partneři

Vodárenství
Sovak
Zdravá města
Wasten
JRK
SKS
Ecobat
Nadace Partnerství
Adapterra Awards
Teplárna ČB
EkoWATT
Solární asociace
AKU-BAT
I-tec
SmVaK Ostrava
Energie AG
Den malých obcí
Denios
PSAS
Rema
K-tech Komunální technika
Meva a.s.
EKO-KOM
ČEVAK
Povodí Vltavy
SRVO
Bert
ORGREZ
Nevajgluj
ZEVO Písek