Domácnosti podle dat Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) vyprodukují 53 procent z potravinového odpadu v Česku, dalších 19 procent vznikne při zpracování a 12 procent ve stravovacích službách.
20 % vyprodukovaných potravin v EU končí jako potravinový odpad
V rámci Evropské unie je ročně generováno asi 88 milionů tun potravinového odpadu, což odpovídá přibližně 175 kg na hlavu ročně. Toto množství představuje 143 miliard EUR.
Pro srovnání: 33 milionů Evropanů si nemůže dovolit adekvátní potraviny každý druhý den.
„Je změřeno, že každoročně se v EU vyplýtvá cca 90 milionů tun potravin, to představuje asi 170 kg na osobu ročně. V ČR jsme na tom o něco lépe, podle různých údajů je to asi 50-80 kg na osobu za rok. A ty trendy v ČR se zlepšují,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu pro hospodářskou politiku a podnikání a předsedkyně Rady kvality ČR Silvana Jirotková.
Nejvýznamnější část potravinového odpadu v ČR vzniká:
53 % v domácnostech
19 % při zpracování
12 % ve stravování
11 % v prvovýrobě
5 % v obchodní síti
Zdroj: UZEI
Plýtvání potravinami však lze účinně předcházet pouze v případě, že budou zapojeny všechny články potravinového řetězce.
Plánování a správné skladování jako klíč k prevenci potravinového odpadu na úrovni domácností
Plánováním, co se bude v domácnosti jíst a vařit, to začíná. Máme-li přehled o trvanlivosti jednotlivých potravin, lépe pak využíváme surovin, které v domácnosti jsou, a nakupujeme jen potřebné další potraviny.
Správné skladování zajistí požadovanou kvalitu potravin, dokáže prodloužit jejich životnost a uchovat jejich původní vůni a chuť. Potraviny, které nejdříve procházejí, se umisťují na viditelných místech vepředu.
Více se o skladování potravin dozvíte v článku Zero waste: Správným skladováním bráníme plýtvání potravinami.
Zamítnout či zredukovat
Pouze spotřebitel určuje, co si koupí a co ne. Nepodlehnout reklamě či prosbám dětí je obtížné, ale vyplatí se. Není třeba přikoupit nový jogurt v líbivém obalu, když doma v lednici máte tři starší nespotřebované.
Koupíte-li velké balení, jednotková cena vychází lépe. Pokud ho v rodině sníte, je to vítaný způsob, jak ušetřit. Ne každá sleva se však vyplatí, a to zejména u potravin, které nestihnete spotřebovat.
Jedna třetina celosvětově vyprodukovaných potravin končí jako potravinový odpad. Je na každém z nás, jak se tento poměr bude do budoucna vyvíjet.
Komentáře