Olomoucký kraj v souvislosti s tragickou událostí při sobotním požáru restaurace v Mostě apeluje na provozovatele restaurací a občany, kteří používají plynové ohřívače, aby dbali na jejich bezpečný provoz. Plynová topidla jsou nejen zdrojem tepla v těchto zimních měsících, ale mohou být také potenciálním zdrojem nebezpečí. Je proto třeba při jejich užívání dodržovat zásady požární bezpečnosti.
Tyto zásady lze nalézt v návodu na použití, který musí být kupujícímu poskytnut v českém jazyce společně s výrobkem. Personál určený k obsluze topidla by s tímto návodem měl být seznámen.
- Plynové topidlo musí být smontováno dle návodu. Topidlo, které může být používáno pouze venku nebo v dobře větraných prostorách, by nemělo být užito ve vnitřním nevětraném prostoru.
 - Topidlo by mělo být umístěno na vhodném místě tak, aby se nepřevrátilo, a měla by být dodržena návodem stanovená bezpečná vzdálenost od hořlavých materiálů, zejména ve směru sálání.
 - Je třeba dbát zvýšené opatrnosti při zapalování topidla a k topidlu se příliš nenaklánět.
 - S topidlem by se nemělo při provozu manipulovat a přemisťovat jej.
 - Topidlo nelze rovněž ponechávat bez dozoru a je třeba učinit vhodná opatření, pokud se v blízkosti pohybují děti či zvířata, aby nedošlo k jejich kontaktu s topidlem.
 - Topidlo nenechávat bez dozoru obsluhy. Plynovou láhev je třeba pečlivě uzavřít po každém použití.
 - Před každým použitím topidla by měla být před zapálením provedena kontrola celého zařízení.
 - Náhradní propan-butanové láhve je třeba ukládat v označené místnosti. V případě požáru je nutné sdělit tuto informaci zasahujícím hasičům.
 - Pro případný vznik požáru je vhodné mít k dispozici přenosný hasicí přístroj.
 
Vždy dbejte hlavně na bezpečnost vašich návštěvníků.






































Komentáře