Tag: BIOODPAD ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

zbytky

Odpady / Oběhové hospodářství / Téma / 11. 7. 2023

Odpad z kuchyně a jeho třídění

Obaly od potravin, odkrojky ovoce a zeleniny, kávová sedlina, čajové sáčky, nespotřebované jídlo, to jsou odpady, které denně produkujeme. Ideální by bylo omezit tento odpad na minimum a zbytek vytřídit, aby ho bylo možné dále využít. Jak na to?

kuchyňský odpad_wikimedia

Odpady / Oběhové hospodářství / Téma / 5. 1. 2023

Jak správně třídit kuchyňský odpad

Slupky od brambor či cibule, ohryzky a odkrojky z ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávová sedlina, zbytky pečiva, zkrátka kuchyňský odpad. Kdo z nás ho třídí a kdo ho jen tak vyhodí… Čísla hovoří neúprosně. Zhruba jednu třetinu nádob na směsný odpad zaplníme právě zbytky z kuchyně.

Velké_Losiny,_Velké_Losiny_268

Odpady / Oběhové hospodářství / Publicistika / 12. 10. 2022

Příklady dobré praxe nakládání s odpadem: Bioodpad

Nevytříděný bioodpad končí ve směsném komunálním odpadu. Je těžký, objemný a v případě kuchyňských zbytků nepříjemně zapáchá. Mají-li občané možnost kompostování a je-li zajištěn odvoz gastroodpadu do bioplynové stanice, má město nebo obec v dnešní době vyhráno. Neřeší skládkování a získávají kvalitnější půdu a obnovitelný zdroj energie.

Partneři

Vodárenství
Sovak
Zdravá města
Satturn
Wasten
JRK
SKS
Ecobat
Nadace Partnerství
Adapterra Awards
Teplárna ČB
EkoWATT
Solární asociace
AKU-BAT
I-tec
SmVaK Ostrava
Energie AG
Den malých obcí
Denios
PSAS
Rema
K-tech Komunální technika
Meva a.s.
EKO-KOM
ČEVAK
Povodí Vltavy
SRVO
Bert