Jak lze využít sodu bicarbonu v domácí lékárně?
Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či latinsky soda bicarbona, je bílý prášek rozpustný ve vodě. Je vysoce zásaditá, čehož se využívá pro snížení kyselosti.
Tady najdete tipy „Udělej si sám“ neboli „Do It Yourself“ (DIY):
Pálení žáhy
Tělo vylučuje NaHCO3 v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho však málo, žaludek se překyselí. To se projeví pálením žáhy.
Ingredience na přípravek proti pálení žáhy:
1 lžička jedlé sody
1 hrnek vody
Postup:
Rozmíchejte sodu ve vodě a vypijte.
Bodnutí hmyzem
Při štípnutí hmyzem naneste na pokožku mírně vlhkou sodu. Pomůže odstranit bolest a pálení. Můžete ji využít i při "popálení" kopřivou.
Bolest a křeče v nohou:
Ingredience:
4 lžíce jedlé sody
1 litr teplé vody
Postup:
V lavoru vmíchejte sodu do vody a použijte na odpočinkovou koupel pro unavené nohy.
Spáleniny ze slunce
Ingredience:
1-2 lžíce jedlé sody
1 hrnek studené vody
Postup:
Rozmíchejte sodu ve vodě, namočte do ní utěrku nebo jinou látku a použijte jako obklad. Pozor, nepoužívejte na velmi spálenou kůži. Nezapomínejte, že vystavování kůže slunci a její spálení je velmi nebezpečné.
Nachlazení:
Ingredience:
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1 hrnek studené vody
Postup:
Romíchejte sodu ve vodě a pijte 4 šálky denně po dobu několika dní
Doporučení:
Vodu se sodou bicarbonou užívejte minimálně půl hodiny před jídlem. Její užití po jídle by neutralizovalo kyseliny v žaludku a tím by došlo k narušení trávení jídla. Ač je soda bicarbona jedlá, dávejte pozor na její nadměrné užívání.
Na internetu se vyskytuje spousta diskuzí a doporučení na využití jedlé sody v boji s rakovinou a dalšími závažnými nemocemi. Tyto metody jsou v článku záměrně vynechány. Je doporučeno obrátit se v otázkách léčby na svého lékaře.
Jak lze využít jedlou sodu v kuchyni?
Nechte se inspirovat našimi tipy na „Udělej si sám“ neboli „Do It Yourself“ (DIY):
Domácí prášek do pečiva
Jedlá soda se v kuchyni používá zejména při pečení. Hodí se na moučníky i slané pečivo. Na 120 – 150 g mouky je třeba přibližně 1/4 čajové lžičky jedlé sody. Při kontaktu s teplem zvětší jedlá soda objem těsta. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, bude výsledná chuť mít kovový nádech.
Ingredience:
1 čajová lžička jedlé sody
2 čajové lžičky vinného kamene
1 čajová lžička kukuřičného škrobu
Postup:
Všechny suroviny dobře promíchejte. Používejte jako běžný kypřící prášek do pečiva.
Domácí šumák
Ingredience:
2 lžíce cukru
1,5 až 2 lžíce kyseliny citronové
1 lžíce jedlé sody
Na špičku nože potravinářské barvivo – není nutné
Postup:
Všechny suroviny dobře promíchejte. Skladujte vzduchotěsně uzavřené.
Do skleničky s vodou nasypte přibližně dvě lžičky směsi a šumák je hotový.
Důkladné omytí zeleniny a ovoce
Ingredience:
1-2 čajové lžičky jedlé sody
mísa s 1 litrem vody
Postup:
Vmíchejte sodu do vody a vložte do ní na čtvrt hodiny ovoce nebo zeleninu. Poté důkladně umyjte.
Změknutí luštěnin
Ingredience:
1 lžička jedlé sody
4 litry vody
Postup:
Rozmíchejte sodu ve vodě a uvařte v ní luštěniny. Uvařeny budou rychleji a ještě zamezíte nepříjemnému nadýmání.
Ochrání barvu zeleniny
Ingredience:
1 lžička jedlé sody
Hrnec se zeleninou
Postup:
Když do vody, ve které vaříte zeleninu, přidáte lžičku sody, zelenina si uchová svou barvu.
Intenzivnější vůně kávy
Ingredience:
Špetka jedlé sody
Káva
Postup:
Pokud přidáte špetku jedlé sody do šálku kávy, zvýrazní se tak její vůně.
Nákup a skladování jedlé sody
Jedlá soda se skladuje v suchu, maximální vlhkost vzduchu by měla být do 70 %. Lze ji koupit v sáčcích různé gramáže v běžných obchodech. Pořídit ji můžete také v bezobalových prodejnách. Její cena se pohybuje okolo 55 Kč/ kg.
Pozor na záměnu jedlé sody a sody na praní
Zatímco soda bicarbona, jedlá soda, je již podle názvu poživatelná, soda na praní dráždí oči i dýchací cesty. Prací soda, nebo též uhličitan sodný (Na2CO3) vzniká tepelným rozkladem jedlé sody.
Použití prací sody
K namáčení prádla před praním – pomáhá odstranit špínu, mastnotu a zápach
Ke změkčení vody – přidáním prací sody do pračky ochráníte pračku před vodním kamenem
Měkčí voda zvyšuje účinnost pracích prostředků a těch je tak možné používat méně.
O praní s pomocí prací sody se dozvíte v dalším článku.
Foto: Pixabay
Komentáře