Reklama

20. 3. 2019  |  Aktuality  |  Zdroj: Pražské služby

Téměř pětinu komunálního odpadu Pražanů tvoří biologicky rozložitelný odpad

Vyplývá to z analýzy, kterou si nechaly vypracovat Pražské služby. Doposavad tak velká část biologické složky odpadu končí v malešickém Zařízení na energetické využití odpadu.

Vyplývá to z analýzy, kterou si Pražské služby nechaly vypracovat. Doposavad tak velká část biologické složky odpadu končí v malešickém Zařízení na energetické využití odpadu.

Separace je přitom snadná a bioodpad lze využít například k výrobě kompostu. V uplynulých sedmi letech bylo svezeno více než 47 tisíc tun biologicky rozložitelného odpadu. Rekordním byl v tomto ohledu rok 2017, kdy v popelnicích s typickou hnědou barvou skončilo bezmála 8 tisíc tun bioodpadu.

Pražské služby i Magistrát hlavního města třídění biologicky rozložitelného odpadu podporují. K separaci slouží kompostejner.

Speciální popelnice je technicky přizpůsobena charakteru odpadu a požadavkům na důkladné provzdušnění, odvod vlhkosti a zachování vlastností pro další kompostování. Ve spodní části nádoby je umístěna mřížka oddělující pevnou část bioodpadu od kapalné složky, která se postupně odpařuje.

„Zmíněná konstrukční řešení vedou k omezení zápachu, výskytu larev, a dokonce snížení hmotnosti odpadu vlivem odpaření vody. Svoz kompostejnerů je tak hygienický a lze ho provádět po čtrnáctidenních cyklech,“ říká tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Zbytky ovoce ano, tuky a gastro odpad nikoli

Za biologicky rozložitelný odpad vhodný pro výrobu kvalitního kompostu je považován odpad, který podléhá aerobnímu či anaerobnímu rozkladu. Nejčastěji se jedná o listí a posekanou trávu ze zahrad, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávovou sedlinu, zbytky pečiva nebo například zvadlé rostliny. 

„V domácnostech tento druh odpadu vzniká nejčastěji v kuchyních. Bioodpad nelze zaměňovat za gastro odpad. Do našich nádob nepatří živočišné tuky a oleje, maso, masové omáčky, vývary, exkrementy masožravých zvířat, obalové materiály nebo uhynulá zvířata. Takto kontaminovaný odpad nelze zkompostovat,“ varuje mluvčí společnosti.

Pražské služby nabízí dva typy nádob lišící se kapacitou. Zatímco menší nádoba má kapacitu 120 litrů, větší pojme dvojnásobek. Za sezonní pronájem 120litrové nádoby zaplatí zákazník 780 korun.

Celoroční svoz přijde na 1170 korun. V případě 240litrového kompostejneru vyjde osmiměsíční pronájem na 1248 korun. Za celý rok zákazník zaplatí 1872 korun. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

„Celoroční pronájem nádoby na bioodpad využívají především domácnosti a provozovny, které vnímají třídění biologicky rozložitelného odpadu jako součást životního stylu. Alternativou je sezonní pronájem. Ten startuje v dubnu a končí v závěru listopadu. Právě na začátku jara a na konci sezony svezeme nejvíce bioodpadu,“ uzavírá tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Službu sběru a svozu bioodpadu si zájemci mohou objednat elektronicky na www.psas.cz/bio, v nejbližším zákaznickém centru společnosti Pražské služby, a.s., nebo telefonicky v call centru společnosti: 284 091 888.

 

ilustrační foto/pixabay

© Ekologie v praxi, z.s. Autorská práva jsou vyhrazena a vykonává je vydavatel

ZPĚT NA SEZNAM